Söderåsen 2012

Söderåsen 2012

Intro

Söderåsen er en bjergås, der hovedsaligt består af gnejs og gnejsgranit. Derudover findes der også basalt, diabas og amfibolit, hvilket tyder på, at der har forekommet vulkansk aktivitet. Åsen blev dannet for ca. 150 millioner år siden, da det omkringliggende grundfjeld sank.

Tirsdag den 10. april 2012

Efter at have købt og pakket de sidste ting, gik jeg afsted mod Hellerup station for at tage toget, der i vanlig stil på Kystbanen var forsinket, til Helsingør. På vej i toget kom jeg i tanke om, at jeg havde glemt både tandbørste og tandpasta, som jeg blev nødt til at købe i Helsingør. Her begik jeg desværre den fejl at gå i Kvickly, hvor det tog ekspedienten mere end en halv time at ekspedere 4 kunder med et moderat antal varer. Langsommeligheden skyldtes delvist ekspedienten, delvist at der var fejl på en stor del af prismærkningerne der skulle rettes manuelt, at en kunde skulle betale med to forskellige betalingskort fordi hun ikke havde penge nok på sin konto til sine indkøb. Det hele afrundet af, at ekspedienten først ikke ville udlevere en kvittering til den kunde, der havde købt varer med de mange prisfejl. Men det lykkedes da til sidst at få betalt for tandpasta og tandbørste.

Efter at have spist en sandwich gik jeg hen til færgeterminalen for at tage færgen til Helsingborg. Det var lidt en udfordring at finde ud af, hvor billetten skullen købe, da Scandlinesterminalen ved stationen var fuldstændig tom. Jeg fandt dog en seddel på en dør, hvor der stod at landgangspassagerer skulle gå til “Leje 1” 150 meter nede ad vejen, hvor jeg tror, at det kun er HH Feries færgen der har afgang. Måske Scandlines kun medtager landgangspassagerer der har returbilletter købt i Helsingborg(?), hvor færgeterminalen er mere tjekket end i Helsingør, men der er jo nok også flere svenskere der tager til Helsingør end danskere der tager til Helsingborg pga. den “billige” spiritus i Danmark. Selve færgeturen var ret begivenhedsløs med regn og blæst.

Fra Helsingborg tog jeg toget til Åstorp, hvor jeg ankom ca. 14:45. Åstorp er den nærmeste station på Tingvalla ca. 1 km fra stationen, hvor Ås-til-Ås leden starter. Ved Tingvalla er der et slags forsamlingshus, hvor det er muligt at få vand og bade mv. Der blev dog først åbnet for faciliteterne den 15. april. Heldigvis havde jeg vand med hjemmefra.

Tingvalla ligger ret idyllisk ved en mindre ravine, hvor der i bunden løber en bæk. Turen fra Tingvalla til Hålebäck gik overvejende på brede skovstier og lidt på egentlige skovveje. Kun i starten var ruten kuperet med en forholdsvis stejl stigning kort efter Tingvalla. Kort før lejrpladsen ved Hålebäck overraskede jeg en flok Sikahjorte der blev noget forskrækkede over, at jeg kom gående. De fik derfor travlt med at komme væk.

Lejrpladsen ved Hålebäck ligger ret idyllisk med en “dyb” ravine med en bæk i bunden. Selve shelteret så noget brugt ud bl.a. var der brændt hul i bunden. Ved siden af pladsen ligger en spejderhytte med et traditionelt svensk muldtoilet og nede i ravinen er der en gammeldags vandpumpe. Jeg valgte at slå lejr på toppen af skrænten modsat spejderhytten. Om natten ved 2-tiden var der desværre en 3-4 svenskere der ankom til spejderhytten, hvor de rendte rundt og lavede en del støj og ringede med spejderhyttens klokke – dette blev ved i ca. 1 time. Ærgerligt at nogle mennesker ikke har noget mere fornuftigt at tage sig til.

Hele dagen var præget af dis og en del regnbyger men ganske lunt.

Onsdag den 11. april 2012

Om morgenen kom en flok på ca. 50 Sikahjorte forbi lejrpladsen, igen var de meget sky og fik travlt med at komme væk, da de opdagede, at de ikke var alene. Lidt i 9 havde jeg fået pakket sammen og gik afsted mod først Krika Skog, hvor der er en shelterplads med vand, og derfra videre mod Svartesjö, da etapen ellers ville være blevet lidt kort. De første 5-6 km var først på skovveje og derefter på grusveje og lidt asfalt i det åbne land. Efter godt 5 km begyndte terrænet at blive meget kuperet med en del op- og nedstigninger. På skrænterne langs vejen der krydser gennem Söderåsen, var der desværre henkastet en del affald – ærgerligt at svenskerne ikke er mere påpasselige med deres natur. I det hele taget så jeg en del henkastet affald på turen inklusiv et udtjent komfur ved Dejebäcken umiddelbart før Kopparhatten. Ruten gik forbi Klöva Haller, en dyb og ret imponerede sprækkedal. Efter Klöva Haller gik turen igen ad diverse småveje og skovstier bl.a. forbi Höjehall der er et af de højeste punkter i Skåne (209,7 m). Kort før Svartesjö går Ås-til-ås leden gennem Skorstensdalen med nogle interessante geologiske formationer der minder om skorstene. Jeg slog lejr ved shelterpladsen ved Svartesjö. Et par timer efter jeg var ankommet kom et dansk par til pladsen som overnattede i shelteret. Det så ud til, at de fejrede fødselsdag.

Dagens vejr var væsentligt bedre end vejrudsigten havde forudsagt. Nogle regnbyger, fortsat lunt og specielt om eftermiddagen ret diset men også lidt glimt af solen gennem et tyndt skydække.

Torsdag den 12. april 2012

Jeg vågnede tidligt allerede 5.30-6.00. Det var en kølig morgen med 1 grad udenfor og 5 grader i teltet, med diset lys fra den opstående sol. Jeg kom afsted allerede ved 7-tiden. Turen gik først fra Svartesjö mod Liagården på stenede stier langs Dejebäcken for foden af stejle skrænter med en del stenskred. Et “blokmarksfelt” skal endda forceres og der var et par “småvad” enkelte steder. Ved Liagården er der mulighed for overnatning indendørs, i shelter eller i eget telt. Der er både muldtoilet og vand på stedet. Fra Liagården fortsatte jeg gennem et kuperet terræn forbi Kopparhattan, med en imponerende udsigt mod klippeformationerne i Skäralid. Her snakkede jeg med et ældre svensk ægtepar, hvor kvinden var meget imponeret over, at de havde et så dramatisk landskab i Skåne. Vi snakkede lidt om om der var noget tilsvarende i Danmark, hvor jeg nævnte, at det nærmeste nok var Møns klint samt de bornholmske sprækkedale. Fra Kopparhatten fortsatte jeg ned til Naturum, hvor jeg tog en bus til Klippan. Fra stationen var der en fin udsigt til Söderåsen og det mest slående var, at landskabet omkring Söderåsen er nærmest fuldstændigt fladt, hvilket får Söderåsen med sine op til ca. 200 meters højde til at være ret iøjnefaldende. Fra Klippan tog jeg toget til Helsingborg, retur med færgen til Helsingør efter et besøg på McDonalds, og fra Helsingør retur til Hellerup med toget.

Vejret denne dag var perfekt vandrevejr med sol og lidt dis tidligt om morgenen der forsvandt efterhånden som solen fik magt.

Epilog

Alt i alt en rigtig god tur der bestemt kan anbefales, specielt da Söderåsen er ret let tilgængelig, hvis man bor i HT-området, hvor det fra København kun tager 2-4 timer med offentlig transport at komme frem afhængig af eventuel ventetid. Stien er generelt rigtigt godt afmærket med orange ringe/pletter på træerne. Hvis man som jeg tager afsted i det tidlige forår kan man forvente at få det meste af turen for sig selv.

GPS

Åstorp – Hålebäck
Hålebäck – Svartesjö
Svartesjö – Skäralid
(Højreklik og vælg gem som)

Links

Skåneleden

2 thoughts on “Söderåsen 2012

  1. Hej 🙂

    Den vandretur bliver jeg vist nødt til at prøve.
    Ved du om man kan få et kort via Skåneledens hjemmeside?
    Og anbefaler du at tage telt med?

    Hilsen
    Louise

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *